Twee dagen - Bezoek Primary School in Rundu en Ndovu Safari Lodge
Dag 9 15 augustus Bezoek Primary School bij N’Kwazi en Ndovu
Vanmorgen om 8h00 opgestaan en daarna gingen we met Simon naar een Gouvernment school. Dit is een school die door de staat wordt gefinancierd en wordt voorzien van pennen, schriften en boeken. Maar volgens de Directeur kwamen die altijd te laat. Alhoewel het met de jaren beter gaat zeker nu ze een goeie minister van onderwijs hebben. Alle andere uitgaven moeten worden bekostigd uit donaties en dergelijke. De school had klassen van een pre- primary klas, een soort kleuterklas en verder de 1e tot en met de 10e ‘grade’. Grade 1 tot grade 6 zijn ongeveer onze basisschool, grade 7 tot en met 10 is als bij ons een middelbare vervolgopleiding. De kinderen moesten nationale examens doen en als ze minimaal 25 punten halen mogen ze naar de secondary school, grade 11 en 12 om verder te mogen studeren.
Al met al best interessant om te zien hoe het onderwijs hier is en met wat voor beperkingen ze te maken hebben. Dan is het onderwijs in Nederland wel erg luxe.
Daarna hebben we Simon terug gebracht naar N’Kwazi en hebben we daar nog even koffie gedronken. We moeten namelijk nog 200 kilometer verderop zijn en onderweg is geen koffie te krijgen..
We zijn om ongeveer 2 uur in Ndovu Safari Lodge, maar dan is het al direct 3 uur omdat er hier een uur tijdverschil is en we nu weer op de Nederlandse tijd zitten.
We zijn dan ook direct doorgereden naar het Mahangu Park. Dit jaar hadden we minder geluk als twee jaar geleden. Dit keer meer 1 olifant, een familie sabel antilopen en veel impala’s. Morgen gaan we de rivier over naar het Bwabwata Nationaal Park aan de overkant van de Kavango.
Dag 10 16 augustus Nduvo River Lodge – Bwabwata National Park
Na het ontbijt zijn we met de boot overgestoken waar Johan op ons wachtte voor de safari door het Bwabwata Nationaal Park/Buffulo park. We begonnen met rijden naar de rivier waar het leek of de olifanten hier een conferentie hielden. Ongelofelijk veel poep maar geen olifant. Johan vertelde ook dat de olifanten meestal na 12h00 richting de rivier trokken. Ondertussen al veel springbok gezien en ook veel Kudu’s. Het viel Marian op dat zo gauw Johan de auto uitzette de dieren weg liepen. Ze waren erg schuw. Verder gereden en daar zagen we de 1ste hippo’s al. Eerst nog wat verder weg maar na nog een stukje rijden ook dichterbij. Onderwijl kijkend naar de nijlpaarden zag Johan al 2 krokodillen. Deze lagen wel wat verder weg maar je kon ze wel zien. Hierna nog zeer veel vogels gezien teveel om op te noemen. Douwe is de vogelexpert en die kent zeer veel vogels ondertussen. Op het punt waar we terug zouden gaan zagen we 3 nijlpaarden uit het water. Immense beesten. We dronken wat fris en hierna zouden we verder gaan toen in een keer een kudde olifanten uit de bush kwam om wat te drinken. Het was een kudde van ongeveer 14 olifanten van klein tot groot. De grootste hield ons natuurlijk wel in de gaten en iedereen gauw in de auto, Ook Johan ging achter het stuur zitten voor het geval dat. Hierna rustig zitten kijken naar de olifanten hoe ze dronken en speelden in het water. Verder gereden via een andere weg. Hier kwamen we bij een dorp waar vroeger ongeveer 5000 mensen hadden gezeten. Dit was goed te zien want de overblijflsen waren nog goed zichtbaar. Stenen ondergoed met houten daken. De daken waren vergaan maar de stenen ondergrond was goed te zien en er waren er zeer veel. Daarna op weg terug want we liepen al een beetje uit. We zouden tegen 14h00 terug gaan en het was al bijna 14h30. Kwamen we opnieuw een kudde olifanten tegen die wilden oversteken. We stonden er precies tussen. Dus Johan in de achteruit. Daarna afwachten. Opeens kwam de grootste olifant de bush uit rennen op onze auto af Johan razendsnel achteruit rijden en al trompetterend stak hij over. Echt zo wat wil je nu. De schrik zat er goed in bij ons vieren. De rest van de olifanten volgde de grootste. Hierna zat de kudde nog meer verspreid door de bush. Johan gaf gas en zodat wij de kudde voorbij waren en daarna hebben we gewacht of de rest ook over wilde steken maar dat deden ze niet. Het wild is hier veel wilder dan in Etosha. Als de olifant in Etosha hetzelfde had gedaan dan hadden we nu een dikke deuk in de auto gehad. We hebben nog een paar keer van dergelijke groepen gehad, maar niet meer van die agressieve.
We waren laat terug, namelijk om half 4 hebben we snel een halve pizza per persoon gehad en zijn daarna op de riviersafari/sundowner gegaan. Wel leuk, maar als je de Chobe riviersafari hebt gehad is dit iets minder spannend. Henk betrapte Douwe dat hij even de ogen dicht had. Wel veel vogels gezien en een paar krokodillen.
Morgen richting Maun, hopen dat die wireless hebben dat wat sneller is als onze Dongel.