Dag 16, 22 augustus, Mbotyi - Umdloti (bij Durban)
We hebben gisteren verder rustig aan gedaan. Nog even naar het strand gewandeld en weer wat foto's vlekjes weggewerkt. Het zijn ondertussen wel veel vlekjes, want ik heb al ruim 1800 foto's gemaakt, schiet dus lekker op. Maar dat betekent ook dat we er al twee weken op hebben zitten en nog maar 1 week hebben te gaan. Morgen hebben we de hele dag tijd voor 360 kilometer, dus lekker toeristisch toeren.
We waren niet eens voor de wekker wakker, maar hadden toch ruim de tijd. Op de heenweg naar Mbotyi hadden we een lekke band gekregen. Dat is door de Staff van Mbotyi goed geregeld en nadat ik de band weer in de kofferbak had en de koffers had ingepakt gingen we weer op toer, nu naar Umdloti, vlak boven Durban. Het is alweer een accommodatie aan het strand, maar denk nu niet dat we een strandvakantie hebben. Dat we weer aan het strand zitten komt toevallig zo uit, maar morgen gaan we met een gids Durban in.
We hebben nog ongeveer 200 kilometer door de Oostkaap gereden. Dit gedeelte van de Oostkaap, het oude Transkei, is totaal anders dan de rest van Zuid Afrika. Het was ooit tijdens de Apartheid het thuisland van de Xhosa en tussen East London en Port Edward is het erg armoedig. Het is het echte Afrika met veel mensen langs de straat, veel hutten door het hele gebied verspreid, vooral langs de wegen en erg arm. De landschappen zijn schitterend, maar hier is nog veel werk te doen. Je komt ook langs de weg weinig tegen. Alleen op een kruispunt soms een benzine pomp waar je dan ook even naar de WC kunt gaan. Hier moet je wel gebruik van maken anders moet je langs de weg plassen. Er zijn een paar plaatsen met een benzine pomp maar erg weinig. Ook kun je hier niet opschieten als normaal de N2/N1. Het zijn 2 baans wegen waar je af en toe de mogelijkheid hebt om in te halen en daarom daalt je gemiddelde snel naar 60/65 km per uur. Het is zeker geen gebied voor de Zuid Afrika ganger die voor het eerst komt, maar wij hebben wel erg genoten. Na Port Edward krijg je een totaal ander Zuid Afrika. Van hier tot aan Durban rijd je volledig langs de kust met veel golfbanen, grote hotels, maar ook kleine plaatsjes. Koffie drinken was best moeilijk en uiteindelijk hebben we een stek gevonden in een klein kustplaatsje in de locale kroeg.
We waren om ongeveer half 3 in Umdloti. Fairlight is een mooi, luxe Guesthouse met kamers met uitzicht op de Indische Oceaan. Als je de weg oversteekt ben je al op het strand en het ‘centrum' is vlak bij. Het ligt op 10 minuten van het nieuwe vliegveld van Durban, dus dat is ook wel erg prettig. Marian heeft de zee even gevoeld, maar deze was toch nog wel erg frisjes. We zijn even over het strand naar het dorp gelopen om naar wat restaurantjes voor vanavond te kijken, maar ze hebben hier ondertussen al een goed advies gegeven.
De temperatuur loopt wel iets op. Toen we uit Mbotyi wegreden was het 20 graden, tijdens de rit liep deze langzaam op naar 32 graden, waarna het aan de kust weer wat frisser werd, ongeveer 22 graden. Toen we uiteindelijk in Umdloti waren was het toch alweer 27 graden, een uitstekend winterweer, zullen we maar zeggen. Nu koelt het wel weer iets af, maar we mogen tot nu toe niet klagen op de vorst in Lesotho en de regen in Kariega na.